Changes in Fiber Components in Fermented Moringa Leaf Flour using Trichoderma koningiopsis AA1
DOI:
https://doi.org/10.23960/jipt.v13i3.p727-745
Abstract View: 3
Abstract
This study aimed to investigate the effect of fermenting Moringa leaf flour using Trichoderma koningiopsis AA1 (STk-AA1) with different fermentation durations (0, 4, and 8 days) on the content of crude fiber, Neutral Detergent Fiber (NDF), Acid Detergent Fiber (ADF), cellulose, and hemicellulose. A Completely Randomized Design (CRD) was used, consisting of three treatments with three replications each. The data were analyzed using Analysis of Variance (ANOVA) with a significance level of P<0.05. The results showed that fermentation of Moringa leaf flour with STk-AA1 had a significant effect on increasing the levels of crude fiber, NDF, ADF, cellulose, and hemicellulose. The increase in crude fiber, NDF, and ADF was attributed to the presence of chitin in the fungal cell wall, while the increase in cellulose and hemicellulose content was due to the enzymatic activity produced by STk-AA1, such as cellulase and hemicellulase, during the fermentation process. Based on these findings, further research is recommended to explore different strains of STk-AA1 and the effects of temperature and humidity during fermentation to optimize fiber content and other components.
Downloads
References
Alamsyah, ahmad ghifari, Sari, putri mayang, Hindayati, C. and Pradhana, P. (2022) ‘Pemanfaatan Ekstra Daun Kelor (Moringacae Olievera) Sebagai Upaya Pencegahan Stunting Pada Balita Di Desa Cinta Rakyat Percut Sei Tuan’, jurnal modeling, 9, pp. 39–47.
Ali, A., Rias, A., Adelina, T. and Misrianti, R. (2021) ‘Komponen Dinding Sel Indigofera (Indigofera zollingeriana) di Lahan Gambut Berdasarkan Umur Panen 2, 3, 4 dan 5 Bulan setelah Pemangkasan’, Jurnal Peternakan, 18(2), p. 115. Available at: https://doi.org/10.24014/jupet.v18i2.12740.
Aling, C., Tuturoong, R.A.V., Tulung, Y.L.R. and Waani, M.R. (2020) ‘Kecernaan Serat Kasar Dan Betn (Bahan Ekstrak Tanpa Nitrogen) Ransum Komplit Berbasis Tebon Jagung Pada Sapi Peranakan Ongole’, Zootec, 40(2), p. 428. Available at: https://doi.org/10.35792/zot.40.2.2020.28366.
Aman, L., Sio, S. and Bira, G.F. (2022) ‘Pengaruh Penggunaan Mikroorganisme Lokal (MOL) Cairan Rumen Sapi Pada Level Inokulum yang Berbeda terhadap Nilai Kandungan Serat Jerami Padi Terfermentasi’, Jas, 7(2), pp. 19–22. Available at: https://doi.org/10.32938/ja.v7i2.1676.
Amheka, zakarias marsel, Dadu, T. and Sruyani, ni nengah (2024) ‘Kecernaan Serat Kasar dan Lemak Kasar Babi Grower yang diberi Ransum Mengandung Silase Limbah Sawi Putih ( Brassica pekinensia L )’, Animal Agricultura, 2(1), pp. 433–440.
Angelina, C., Swasti, Y.R. and Pranata, F.S. (2021) ‘Peningkatan Nilai Gizi Produk Pangan Dengan Penambahan Bubuk Daun Kelor (Moringa Oleifera): Review’, Jurnal Agroteknologi, 15(01), p. 79. Available at: https://doi.org/10.19184/j-agt.v15i01.22089.
Anggriani, N., Definiati, N. and Suharnas, E. (2022) ‘Efek Fermentasi Limbah Sayur Dengan Dosis Mol Yang Berbeda Terhadap Kandungan (Ndf,Adf,Hemiselulosa)’, jurnal inspirasi peternakan, 2(2).
Apriani, R.R. et al. (2024) ‘Pendampingan Fermentasi Pakan Itik Dengan Trichoderma Di Desa Rantau Karau Hilir Dalam Upaya Reduksi Cemaran Aflatoksin’, Panrita Abdi-Jurnal …, 8(3), pp. 615–624. Available at: http://journal.unhas.ac.id/index.php/panritaabdi/article/view/23717.
Asmaq, N., Warsito, K., Matondang, S.N. and Suhut, A. (2023) ‘Uji kandungan nutrisi nugget daging domba dengan pemanfaatan daun kelor’, Journal of Pharmaceutical and Sciences, (1), pp. 64–72. Available at: https://doi.org/10.36490/journal-jps.com.v6i5-si.379.
Bahar, H. and Setyawan, R. (2023) ‘Pemanfaatan Limbah Ampas Tahu (Glcycine Max (L) Merill) Sebagai Pakan Ternak Ayam Kampung’, PRIMER : Jurnal Ilmiah Multidisiplin, 1(6), pp. 623–631. Available at: https://doi.org/10.55681/primer.v1i6.238.
Bina, R.M., Syaruddin, Sahara, L.O. and Sayuti, M. (2023) ‘Kandungan Selulosa, Hemiselulosa, dan Lignin Dalam Silase Ransum Komplit Dengan Taraf Jerami Sorgum (Sorghum bicolor (L.) Moench) yang Berbeda’, Gorontalo Journal of Equatorial Animals, 2(1), pp. 48–50.
Britany, M.N. and Sumarni, L. (2020) ‘Pembuatan Teh Herbal Dari Daun Kelor Untuk Meningkatkan Daya Tahan Tubuh Selama Pandemi Covid-19 Di Kecamatan Limo’, Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Masyarakat LPPM UMJ, pp. 1–6. Available at: http://jurnal.umj.ac.id/index.php/semnaskat.
Conterius, rosania E.. and Aran, maria L.. (2024) ‘Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Orang Tua Tentang Manfaat Moringa Oleifera Dengan Status Gizi Keluarga Di Desa Lewopao’, Jurnal Keperawatan dan Kesehatan Masyarakat, 11(2).
Faturohman, M.R.T., Haryoko, I. and Hidayat, N. (2022) ‘Kecernaan In Vitro Serat Kasar Dan Protein Kasar Pakan Ruminansia Berbasis Indigofera Sp. Dengan Kondisi Bahan Yang Berbeda’, Journal of Animal Science and Technology, 4(2), pp. 247–256.
Firyal, C.F., Kamal, S. and Mulyadi, M. (2022) ‘Spesies Jamur Ascomycota Di Objek Wisata Pucok Krueng Raba Aceh Besar’, Prosiding Seminar Nasional Biotik, 9(2), p. 252. Available at: https://doi.org/10.22373/pbio.v9i2.11680.
Hasibuan, H.S., Erina, E. and TR, T.A. (2021) ‘Daya Hambat Ekstrak Etanol Daun Sirsak (Annona Muricata L.) Terhadap Pertumbuhan Jamur Aspergillus Sp’, Jurnal Ilmiah Mahasiswa …, 5(2), pp. 88–92. Available at: http://www.jim.unsyiah.ac.id/FKH/article/view/16525.
Hidayat, R., Nurjannah, S. and Permana, H. (2021) ‘Penggunaan molases pada silase kulit pisang nangka (Musa paradisiaca informa typica) terhadap kandungan serat kasar dan protein kasar’, Composite: Jurnal Ilmu Pertanian, 3(02), pp. 51–57. Available at: https://doi.org/10.37577/composite.v3i02.342.
Hilakore, M.A., Suryahadi, Wiryawan, K. and Mangunwijaya, D. (2013) ‘Peningkatan Kadar Protein Putak melalui Fermentasi oleh Kapang Trichoderma reesei’, Jurnal Veteriner, 14(2), pp. 250–254.
Indriani, R. and Sendra, E. (2024) ‘Hubungan Fortifkasi Moringa Oleifera Meningkatkan Imunitas Anggota Keluarga Yang Mempunyai Riwayat Kanker Literatur Riview’, Jurnal Inovasi Riset Ilmu Kesehatan, 3(2), pp. 100–114.
Ismail Pasue, I. and Salah, E. (2019) ‘Analisis Lignin, Selulosa Dan Hemi Selulosa Jerami Jagung Hasil Di Fermentasi Trichoderma Viride Dengan Masa Inkubasi Yang Berbeda’, Jambura Journal of Animal Science, 1(2), pp. 62–67. Available at: https://doi.org/10.35900/jjas.v1i2.2607.
Jaelani, A., Widaningsih, N. and Mindarto, E. (2015) ‘Pengaruh Lama Penyimpanan Hasil Fermentasi Pelepah Sawit oleh Trichoderma sp terhadap Derajat Keasaman (pH), Kandungan Protein Kasar dan Serat Kasar (The effect of Storage Length of Fermented Palm Frond by Trichoderma sp to pH, Crude Protein and Crude Fib’, Jurnal Ziraa’ah, 40(3), pp. 232–240.
Junaidi, F. and Winarno, dani widiantoro adi (2024) ‘Pengembangan Teknologi Fermentasi Pakan Berbasis Hijauan Untuk Peningkatan Kualitas Nutrisi Pada Ternak Kambing’, (September). Available at: https://doi.org/10.33830/saintek.v1i1.10047.2024.
Kantja, I.N., Nopriani, U. and Pangli Marien (2022) ‘Uji Kandungan Nutrisi Tepung Daun Kelor (Moringa Oleifera L) sebagai pakan ternak’, Jurnal Riset Rumpun Ilmu Hewani, 1(2014), p. 1.
Karyono, T., Herlina, B., Adlan, zulhapi untama and Trianah, Y. (2022) ‘Komposisi Fermentasi Silase Jerami Padi Dan Legume Indigofera (Indigofera Zollingeriana) Terhadap Kualitas Fisik Dan Nutrisi Pakan Ternak Ruminansia’, Jurnal Peternakan Silampari, 1(1), pp. 1–8.
Koni, theresia nur indah, Foenay, tri anggarini yuniwati and Jehemat, A. (2022) ‘Kandungan Nutrien Dedak Padi Pada Lama Fermentasi Berbeda’, Seminar Nasional Politani Kupang Ke-5, pp. 26–31.
Kusumawati, E., Syabila, M.R., Febrianti, P. and Hidayatulloh, I. (2023) ‘Uji Kinerja Biokoagulan Kitin dan Kitosan dalam Jamur Merang pada Air Limbah Laundry’, Prosiding Industrial Research Workshop and National Seminar, 14(1), pp. 321–327. Available at: https://doi.org/10.35313/irwns.v14i1.5406.
Lestari, R.D. et al. (2021) ‘The Effect of Additional Feed Fermentation of Moringa Oleifera Leaves on The Cholesterol Level of Mojosari Laying Ducks’, Jurnal Medik Veteriner, 4(2), pp. 221–225. Available at: https://doi.org/10.20473/jmv.vol4.iss2.2021.221-225.
Lubis, S., M. Alif Alfaruqi, Aan Kriswana Fasha and Manurung, N.I. (2021) ‘Pemanfaatan Daun Kelor Sebagai Campuran Olahan Makanan Dan Mengantisipasi Virus Covid-19’, Jurnal Agribisains, 7(1), pp. 21–28. Available at: https://doi.org/10.30997/jagi.v7i1.4466.
Marhaeni, L.S. (2021) ‘Daun Kelor (Moringa Oleifera) Sebagai Sumber Pangan Fungsional Dan Antioksidan’, Jurnal Agrisia, Vol.13(2), pp. 40–53. Available at: file:///C:/Users/Asus/Downloads/admin,+(Page+40-53)+Daun+Kelor+(Moringa+oleifera).pdf.
Marup, Y., Syahruddin, Sayuti, M. and Sahara, la ode (2024) ‘Kandungan Ndf Dan Adf Silase Ransum Komplit Dengan Taraf Jerami Sorgum (Sorghum Bicolor (L) Moench) Yang Berbeda’, Jambura Journal of Tropical Livestock Science, 2(3025), pp. 69–75.
Matondang, S.N. and Asmaq, N. (2024) ‘Pemanfaatan daun kelor (Moringa Leifra) dalam fortifikasi pembuatan nugget’, Journal of Pharmaceutical and Sciences, 09(30), pp. 123–129. Available at: https://doi.org/10.36490/journal-jps.com.v7i1.433.
Mauludyani, A.R.V. et al. (2020) ‘Pelatihan Pembuatan Pakan Fermentasi di Desa Muaradua Kabupaten Sukabumi’, Jurnal Pusat Inovasi Masyarat, 2(November), pp. 11–19.
Mulyono, ali mursyid wahyu et al. (2025) ‘The Potential of Trichoderma AA1 and AA2 as Local Indonesian Cellulolytic Inoculum in the Fermentation of Gliricidia sepium Leaf Meal A.’, Journal of Global Innovations in Agricultural Sciences, 13(1), pp. 29–36.
Natsir, H., Patong, abd. rauf and Suhartono, maggy t (2012) ‘Produksi Dan Aplikasi Kitinase Dari B. Licheniformis Hsa3-1a Dalam Menghidrolisis Kitin Dari Limbah Udang Dan Dinding Sel Jamur Ganoderma Sp.’, (December 2014).
Nenggo, claduia novalia, Filma, D., Kandar, valentino pedro and Dalle, nautus stivano (2024) ‘Kajian Pustaka: Teknologi Fermentasi Tepung Maggot Sebagai Pengganti Sumber Protein Untuk Ransum Ternak Babi’, Jurnal Peternakan Ad-libitum (JPA), 02(01), pp. 9–18.
Nisa, Z.K., Ayuningsih, B. and Susilawati, I. (2020) ‘Pengaruh Penggunaan Dedak Fermentasi Terhadap Kadar Lignin Dan Selulosa Silase Rumput Gajah (Pennisetum Purpureum)’, Jurnal Nutrisi Ternak Tropis dan Ilmu Pakan, 2(3), pp. 145–155. Available at: https://doi.org/10.24198/jnttip.v2i3.30289.
Novite, S., Oematan, G. and Mullik, M. (2024) ‘Pengaruh Lama Fermentasi Dedak Gandum Terhadap Kandungan Serat Kasar, NDF dan ADF’, animal agricultura, 2(2), pp. 637–648.
Nugroho, rendy wahyu, Mulyono, ali mursyid wahyu and Sariri, ahimsa kandi (2024) ‘Pengaruh Variasi Dosis Ma-11 Dalam Fermentasi Onggok Terhadap Kualitas Fisik Dan Bobot Kering’, Tropical Animal Science, 6(November), pp. 73–78. Available at: https://doi.org/10.36596/tas.v6i2.1646.
Nurhayati, Berliana and Nelwida (2020) ‘Kandungan nutrisi ampas tahu yang difermentasi dengan Trichoderma viride , Saccaromyces cerevisiae dan kombinasinya .’, jurnal ilmiah, 23, pp. 104–113.
Nursiam, I., Ridla, M., Nahrowi, N. and Hermana, W. (2021) ‘Fiber in Broiler Feed: Its Effect on Performance, Gastro-intestinal Tract, and Microbial Profile’, Indonesian Bulletin of Animal and Veterinary Sciences, 31(3), p. 119. Available at: https://doi.org/10.14334/wartazoa.v31i3.2754.
Ola, A.T.R. (2020) ‘Identifikasi Senyawa yang Terkandung pada Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleifera)’, Indonesian Journal of Fundamental Sciences, 6(2), pp. 63–70.
Putri, M.F.D., Kleden, M. arkus M. and Amalo, D. (2022) ‘Pengaruh penggantian tepung ikan dengan tepung daun kelor dalam konsentrat terhadap metabolit darah ternak kambing yang diberi pakan silase rumput kume dan daun gamal’, Jurnal Nukleus Peternakan, 9(1), pp. 48–56.
Putri, P.W. (2020) ‘Kandungan Neutral Detergent Fibre (NDF), Acid Detergent Fibre (ADF), Hemiselulisa, Selulosa dan Lignin Onggok yang Difermentasi Trichoderma reesei dengan Suplementasi N, S, P’, Bulletin of Applied Animal Research, 2(1), pp. 33–37. Available at: https://doi.org/10.36423/baar.v2i1.227.
Ratih, D., Daning, A. and Karunia, A.D. (2018) ‘Teknologi Fermentasi Menggunakan Kapang Trichoderma sp untuk Meningkatkan Kualitas Nutrisi Kulit Kopi sebagai Pakan Ternak Ruminansia Fermentation Technology Using Molds Trichoderma sp to Improve the Quality of Nutrition of Coffee Skin as a Ruminant Feed’, 17(1).
Rochima, E. (2014) ‘Kajian Pemanfaatan Limbah Rajungan dan Aplikasinya untuk Bahan Minuman Kesehatan Berbasis Kitosan’, Jurnal Akuatika, 1(1), pp. 71–82.
Rostini, T., Jaelani, A. and Ali, M. (2022) ‘Pengaruh Lama Fermentasi Terhadap Karakteristik, Kandungan Protein Dan Serat Kasar Tongkol Jagung’, Ziraa’Ah Majalah Ilmiah Pertanian, 47(2), p. 257. Available at: https://doi.org/10.31602/zmip.v47i2.7302.
Sarjono, P.R., Mulyani, N.S. and Setyani, W.S. (2012) ‘Kadar Glukosa Dari Hidrolisis Selulosa Pada Eceng Gondok Menggunakan Trichoderma Viride Dengan Variasi Temperatur Dan Waktu Fermentasi’, Molekul, 7(2), pp. 163–171.
Simanihuruk, K., Sirait, J. and Ginting, S.P. (2022) ‘Penggunaan Pelepah Kelapa Sawit yang Difermentasi dengan Trichoderma viride sebagai Pakan Basal Kambing Boerka Sedang Tumbuh’, Jurnal Agripet, 22(2), pp. 213–222. Available at: https://doi.org/10.17969/agripet.v22i2.22316.
Siswati, N.D., Wachidah, A.N. and Ariyani, A.E.P. (2021) ‘Selulosa Asetat Dari Ampas Sagu’, Jurnal Teknik Kimia, 15(2), pp. 90–94. Available at: https://doi.org/10.33005/jurnal_tekkim.v15i2.2547.
Sudirman, Suhubdy, Hasan, S.D. and Dilaga, S.H. (2015) ‘Kandungan Neutral Detergent Fibre ( NDF ) dan Acid Detergent Fibre ( ADF ) Bahan Pakan Lokal Ternak Sapi yang Dipelihara pada Kandang Kelompok ( Neutral Detergent Fibre ( NDF ) and Acid Detergent Fibre ( ADF ) Contents of Local Forages Fed to Cattle at Co’, Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan Indonesia, 1(1), pp. 77–81.
Syamsi, A.N., Soediarto, P., Meilinda, C.L. and ... (2022) ‘Kadar Nutrisi Ransum Ternak Perah yang Disusun Berdasarkan Indeks Sinkronisasi Protein-Energi Menggunakan Kombinasi Bahan Pakan Lokal Potensial’, Prosiding Seminar … [Preprint], (February 2022). Available at: http://www.jurnal.lppm.unsoed.ac.id/ojs/index.php/Prosiding/article/download/1683/1449.
Tsael, yulvi lidia, Lestari, G.A.Y. and Oematan, G. (2024) ‘Pengaruh Lama Waktu Biofermentasi Chromolaena Odorata dengan Sumber Karbon Gula Lontar Cair terhadap Kandungan NDF, ADF Serta Mineral Ca dan P’, 2(1), pp. 391–399.
Utama, C.S., Sulistiyanto, B., Barus, O. and Haidar, M.F. (2022) ‘Kualitas Kimia dan Profil Serat Bekatul Gandum dengan Kadar Air dan Lama Pemanasan Berbeda’, Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 11(1), pp. 26–33. Available at: https://doi.org/10.17728/jatp.11457.
Wahyuningtyas, P., Argo, B.D. and Nugroho, W.A. (2013) ‘Studi Pembuatan Enzim Selulase Dari Mikrofungi Trichoderma reesei Dengan Substrat Jerami Padi Sebagai Katalis Hidrolisis Enzimatik Pada Produksi Bioetanol’, Jurnal Bioproses Komoditas Tropis, 1(1), pp. 21–25.
Widiasri, N.L.P., Husni, A., Sutrisna, R. and Liman, L. (2024) ‘Pengaruh Dosis Ragi Tempe Pada Pembuatan Tempe Tongkol Jagung Terhadap Kandungan Nutrisi Untuk Pakan Ternak’, Jurnal Riset dan Inovasi Peternakan (Journal of Research and Innovation of Animals), 8(1), pp. 100–106. Available at: https://doi.org/10.23960/jrip.2024.8.1.100-106.
Wijayanti, E., Wahyono, F. and Surono (2012) ‘Kecernaan Nutrien dan Fermentabilitas Pakan Komplit dengan Level Ampas Tebu yang Berbeda secara In Vitro’, Animal Agricultural Journal, 1(1), pp. 167–179.
Yanti, G., Jamarun, N. and Elihasridas (2021) ‘Pengaruh Perebusan Daun Mangrove (Avicennia marina) dengan Air Abu Sekam terhadap Kecernaan Fraksi Serat (NDF, ADF, Selulosa, dan Hemiselulosa) Secara In-Vitro’, jurnal peternakan indoensia, 23(2), pp. 168–173. Available at: https://doi.org/10.25077/jpi.23.2.168-173.2021.
Zaddana, C., Amalia, D., Rusli, Z. and Wahyuningrum, C. (2022) ‘Kandungan Serat Dan Zat Besi Biskuit Tepung Beras Merah (Oryza Nivara) Dan Tepung Daun Kelor (Moringa Oleifera)’, Amerta Nutrition, 6(1SP), pp. 71–78. Available at: https://doi.org/10.20473/amnt.v6i1sp.2022.71-78.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Dhimas Ivan Riyadi, Ali Mursyid Wahyu Mulyono, Muhammad Husein, Sri Sukaryani, Nguyen Hoang Qui

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu(JIPT) is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).


















