Natural honey supplementation in Tris-egg yolk diluent as Carbohydrate source replacing Fructose in Etawah Crossbred Goat semen

Authors

  • Yustiani Yuliana Bette Universitas Nusa Cendana
  • Wilmientje Marlen Nalley Universitas Nusa Cendana
  • Thomas MataHine Universitas Nusa Cendana

DOI:

https://doi.org/10.23960/jipt.v12i1.p49-62
Abstract View: 387

Keywords:

PE goat semen, Tris-KT diluent, Honey

Abstract

This study aims to identify the substitution of native honey as an energy source to replace fructose in Tris-KT diluent to improve the quality of spermatozoa of Etawah crossbreed goats (PE). The study was conducted at the Nekamese Vocational School and the Wiliams and Laura Foundation Biological and Reproductive Laboratory for 2 months. In this study, four PE male goats were used as a source of semen. Cement is accommodated twice a week. The semen obtained was evaluated macroscopically and microscopically then diluted with T-KT diluent with the addition of honey divided into P0 (control), P1 (T-KT + 0.25 w/v honey), P2 (T-KT + 0.50 w/v honey) and P3 (T-KT + 0.75 w/v honey). After dilution the cement is stored at a temperature of 3-5°C.  Semen is evaluated post-dilution and post-storage every 24 hours, until the movement of spermatozoa is at least 40%. The variables tested were motility and viability of spermatozoa. P3 provides the best results in maintaining cement quality. The results showed that honey substitution in Tris-KT diluent exerted a marked effect on the motility and viability of spermatozoa (P<0.05) during storage.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Yustiani Yuliana Bette, Universitas Nusa Cendana

Depertemen Pendidikan dan Kebudayaan

References

Ardiansyah, Saili, T., dan Rahadi, S. 2020. Kualitas Semen Kambing Peranakan Etawah dengan Penambahan Lesitin Kedelai dalam Pengencer Tris Aminomethane Kuning Telur pada Penyimpanan Suhu 3-5ºC. Jurnal Ilmiah Peternakan Halu Oleo, 2(1) : 30-35. DOI: 10.56625/jipho.v2i1.11162.

Ariantie. S. O, Yusuf, T, L., Sajuthi, D., Arifiantini, R, I. 2014. Kualitas Semen Cair Kambing Peranakan Etawah dalam Modifikasi Pengencer Tris dengan Trehalosa dan Rafinosa. Jurnal Veteriner, 15(1): 11-22.

Arfah, H., Hasan, F Mia Setiawati. 2015. Pemberian Berbagai Jenis Madu dengan Rasio Pengenceran Berbeda Terhadap Kualitas Sperma Pangasianodon. Jurnal Akuakultur. 14 (2): 164–170.

Arfah, H., Hasan, F Mia Setiawati. 2021. Pengaruh Penggunaan Madu Sumbawa dan Madu Olahan Berbagai Konsentrasi Terhadap Kualitas Spermatozoa Epididimis Domba Setelah Penyimpanan Dalam Refrigerator. Ovozoa, 10(1).

Badan Pusat Statistik. 2022. Produksi Daging Kambing Menurut Provinsi (Ton), 2020-2022.

Barozha, D. L . 2015. The Effect of Honey to Motility and Viability Catfish (Pangasius pangasius) Spermatozoa. Journal Majority, 4(3).

Danang, D.R., Isnaini, N., Trisunuwati, P. 2012. Pengaruh Lama Simpan Semen Terhadap Kualitas Spermatozoa Ayam Kampung Dalam Pengencer Ringer’s Pada Suhu 40ºC. Jurnal Ternak Tropika, 13: 47–57.

Debby Urabi, Farida Farida, Tuti Puji Lestari.2019. Pengaruh Penambahan Madu Pada Pengenceran Sperma Terhadap Motilitas Spermatozoa Ikan Baung (Mystus Nemurus). Jurnal Penelitian dan Kajian Ilmu Perikanan dan Kelautan, 11( 2).

Dwitarizki ND, Ismaya, Asmarawati, W. 2015. Pengaruh Pengenceran Spermatozoa Dengan Air Kelapa Dan Aras Kuning Telur Itik Serta Lama Penyimpanan Terhadap Motilitas Dan Viabilitas Spermatozoa Domba Garut Pada Penyimpanan 5ºc. Buletin Peternakan 39: 149-56.

Hidayati, Arifiantini, R, I., Sajuthi, D. 2015. Preservasi Semen Kambing Peranakan Etawa dalam Pengencer Tris dan Sitrat Kuning Telur dengan Penambahan Sodium Dodecyl Sulphate. Jurnal Veteriner, 16 (3) : 334-342.

Inonie, R. L., Baa, L.O., Saili.T. 2016. Kualitas Spermatozoa Kambing Boerawa dan Kambing Kacang pada Penggunaan Tris Kuning Telur yang Berbeda. Jurnal Ilmu dan Teknologi Tropis, 3 (1): 53-64.

Kusrianty, N., Nuraidil. 2020. Pengaruh Pemberian Pakan Tambahan Hijauan Lamtoro Terhadap Pertambahan Bobot Badan Kambing Kacang Yang Digembalakan. TolisIlmiah: Jurnal Penelitian, 2(2).

Muhammady, Fachrezy, A., Ihsan, M, I. 2022. Kualitas Semen Cair Kambing Boer Dengan Pengencer Dasar Air Kelapa Hijau Muda Dan Penambahan Madu Selama Pendinginan di Suhu 4-5°C. Thesis. Universitas Brawijaya.

Nadhilla, N,F. 2014. The Activity Of Antibacterial Agent Of Honey Against Staphylococcus Aureus. Journal Majority, 3: 94-101.

Paulenz, H., Kommisrud E., dan Hofmo PO. 2000, Effect of Long-Term Storage at Different Tempertures on the Quality of Liquid Boar Semen. Reprod Dom Anim. 35: 83-85.

Rahardhianto, A., Abdulgani, N., dan Trisyani, N. 2012. Pengaruh Konsentrasi Larutan Madu Dalam NaCl Fisiologis Terhadap Viabilitas dan Motilitas Spermatozoa Ikan Patin (Pangasius pangasius) Selama Masa Penyimpanan. Jurnal Sains dan Seni ITS, 1(1).

Rahardhianto, A., Abdulgani, N., dan Trisyani, N. 2012. Pengaruh Konsentrasi Larutan Madu dalam NaCl Fisiologis terhadap Viabilitas dan Motilitas Spermatozoa Ikan Patin (pangasius pangasius) selama Masa Penyimpanan. Jurnal Sains Dan Seni ITS, 1(1 ).

Rizal, M., Sulistiowati, D., Sulaiman, A., Herdis, Sangadji, I. 2016. Daya Hidup Spermatozoa Epididimis Kambing Peranakan Ettawa yang Dipreservasi dengan Pengencer Tris dan Berbagai Konsentrasi Maltosa. Jurnal Sain Veteriner.

Rizal, M., Thahir, M. 2016. Daya Hidup Spermatozoa Kambing Peranakan Etawa yang Dipreservasi Dengan Berbagai Jenis Pengencer. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan Tropis, 3(3): 2572. DOI:10.33772/jitro.v3i3.2572.

Salmah, N. 2014. Motilias, Presentase Hidup dan Abnormalitas Spermatozoa Semen Beku Sapi Bali pada Pengenceran Andromed dan Tris Kuning Telur. Skripsi. Fakultas Peternakan. Universitas Hasanuddin.

Suteky, T., Kadarsih, S., dan Novitasari, Y, Y. 2015. Pengaruh Pengencer Susu Skim dengan Sitrat Kuning Telur dan Lama Penyimpanan terhadap Kualitas Semen Kambing Persilangan Nubian dengan Peranakan Ettawa. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 3(2): 81-88. DOI:10.31186/jspi.id.3.2.81-88.

Tamo A, K.;Kusumawati; E.D., Krisnaningsih, A,T,N., 2017. Kualitas Spermatozoa Semen Sexing Kambing Peranakan Etawa (Pe) Dengan Metode Sedimentasi Putih Telur Menggunakan Pengencer Yang Berbeda. Jurnal Sains Peternakan. 5(1).

Downloads

Published

2024-03-25

How to Cite

Bette, Y. Y., Nalley, W. M., & MataHine, T. (2024). Natural honey supplementation in Tris-egg yolk diluent as Carbohydrate source replacing Fructose in Etawah Crossbred Goat semen. JURNAL ILMIAH PETERNAKAN TERPADU, 12(1), 49–62. https://doi.org/10.23960/jipt.v12i1.p49-62

Issue

Section

Articles