Pengaruh Aplikasi Biochar yang Diperkaya Trichoderma sp dan Nutrisi Tetes Tebu terhadap Beberapa Sifat Tanah dan Pertumbuhan Tanaman Kangkung

Vina Sheisya Hasan, Arsita Permata Sari, Intan Maharani Samsi, Jihan Ixora Ditia, Adisty Rahmawanty, Dedy Prasetyo

Abstract


The main dry land is land that is formed in areas with high rain intensity (> 2000 mm / year). The main dry land has a pH of (powder) (cattle), the saturation of the base (KB), n, p and k low content and high al saturation. Target this researcher is to study the influence of the addition of biochar enriched by Trichoderma sp. With the nutrition of the cane drops (molasses) against some of the nature of the soil and growth of the tall. This research was conducted using complete randomized design (RAL), with treatment among others: P0: without treatment; P1: biochar 30 gram; P2; Thrichoderma sp. + molase 80 ml; P3: biochar 30 gram + Trichoderma sp. + molasses. Every treatment is repeated 5 times. Plant indicators on this research are tall colors. The plant observation parameters include high plants, leaves, wet biomass and dry biomass plants. The results showed that the addition of bioochars were enriched with Trichoderma sp. Not having a real effect on the growth of tall colors that covers the plant, the number of leaves, dry biomass, and plant wet biomass. Biochar treatment enriched with Trichoderma sp. Not different real with biochar without enriched Trichoderma sp. However, these two treatments can increase c-organic and P-available land. It is advisable to do more research on diosis of biochar and trichoderma sp. In order to improve the chemical properties of the land and try to use other indicators that are more responsive to the factors of the har in the soil, such as corn..

 

Keywords: the main dry land, biochar, Trchoderma sp., molsses, kale plant


Full Text:

PDF

References


Ariningsih, E. 2014. Menuju Industri Tebu Bebas Limbah. Prosiding Seminar Nasional Hari Pangan Sedunia ke-34: Pertanian Bioindustri Berbasis Pangan Lokal Potensial, 4 November 2014, Makassar, Indonesia. Hal. 409-419.

BBSDLP (Balai Besar Litbang Sumberdaya Lahan Pertanian). 2012. Lahan Sub Optimal: Potensi, Peluang dan Permasalahan Pemanfaatannya untuk Mendukung Program Ketahanan Pangan. Disampaikan dalam Seminar Lahan Sub-Optimal, Palembang, Maret 2012. Kementrian Ristek dan Teknologi.

Ditjenbun. 2021. Produksi Tebu Menurut Provinsi di Indonesia, 2017-2021. Direktorat Jenderal Perkebunan, Kementerian Pertanian.

Evizal, R. dan Prasmatiwi, F.E. 2023. Biochar: Pemanfaatan dan Aplikasi Praktis. Jurnal Agrotropika 22(1): 1-12.

Firnia, D. 2018. Dinamika Unsur Fosfor pada Tiap Horison Profil Tanah Masam. Jurnal Agroekotek, 10 (1) : 45 – 52.

Hamzah, A., dan Pryadarsini, R. 2019. Remediasi Tanah Tercemar Logam Berat. UNITRI Press. Malang.

He, Z., Shentu, Yang, X., Baligar, Zhang, T., dan Stoffella, &. 2015. Heavy Metal Contamination of Soils: Sources, Indicators, and Assessment. Journal of Environmental Indicators, 9: 17–18.

Karamina, H., Siswanto, B., dan Maringai, V. 2022. Pengaruh Dosis Biochar Sekam Padi Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Tomat (Solanum lycopersicum L.) pada Alfisol. Jurnal Ilmiah Hijau Cendekia, 7(2): 65-70.

Kasno, A. 2019. Perbaikan Tanah Untuk Meningkatkan Efektivitas dan Efisiensi Pemupukan Berimbang dan Produktivitas Lahan Kering Masam. Jurnal Sumberdaya Lahan, 13 (1): 27-40.

Latuponu, H., Shiddieq, D., Syukur H., dan Hanudin, E.. 2012. Pemanfaatan Limbah Sagu Sebagai Bahan Aktif Biochar Untuk Meningkatkan P Tersedia Dan Pertumbuhan Jagung Di Ultisol. Jurnal Pembangunan Pedesaan, 12(2): 135–143.

Maftuah, E. dan D. Nursyamsi. 2015. Potensi Berbagai Bahan Organik Rawa. Sebagai Sumber Biocar.Balai Besar Sumber Daya Lahan Pertanian. (BBSDLP). Bogor.

Novianti, D. 2018. Perbanyakan Jamur Trichoderma sp pada Beberapa Media. Sainmatika: Jurnal Ilmiah Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam. 15 (1): 36-41.

Nurida, N., Sutomo., dan Mochtar. 2017. Pemanfaatan Biochar Kulit Buah Kakao dan Sekam Padi Untuk. Jurnal Pengkajian dan Pengembangan Teknologi Pertanian, 20(1): 69-80.

Pyakurel, A., Dahal, B., and Rijal, S. 2019. Effect of Molasses and Organic Fertilizer in Soil fertility and Yield of Spinach in Khotang, Nepal. International Journal of Applied Sciences and Biotechnology, 7(1): 49-53.

Santi L.P., dan Goenadi. 2010. Pemanfaatan Biochar sebagai Pembawa Mikroba untuk Pemantap Agregat Tanah Ultisol dari Taman Bogo-Lampung. Balai Penelitian Bioteknologi Perkebunan Bogor Indonesia.

Sanuriza, I. I., Sudantha, I., & Fauzi, M. T. 2016. Aplikasi Biokompos Dengan Beberapa Suplemen dan Biochar Hasil Fermentasi Jamur Trichoderma Spp. untuk Memacu Pertumbuhan Kedelai di Lahan Kering. BioWallacea Jurnal Ilmiah Ilmu Biologi. 2(1): 6-12.

Sarbaina. Zuraida, dan Khalil, M. 2021. Pengaruh Pemberian Kotoran Kambing dan Biochar terhadap Ketersediaan Hara Makro N, P, K Inceptisol. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 6(2): 132-142.

Sukartono, S., & Utomo, W. H. 2012. Peranan Biochar sebagai Pembenah Tanah pada Pertanaman Jagung di Tanah Lempung Berpasir (sandy loam) Semiarid Tropis Lombok Utara. Buana Sains. 12(1): 91-98.

Syahputra, E. Fauzi. dan Razali. 2015. Karakteristik Sifat Kimia Sub Grup Tanah Ultisol di Beberapa Wilayah Sumatera Utara. Jurnal Agroekoteknologi, 4(1) :1796 - 1803.

Tang, A. A. 2019. Pengaruh Berbagai Jumlah Aplikasi Pupuk Hayati Tadabbur Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Kangkung. Jurnal Ilmiah Agrotani, 1(1), 37-42.

Uruilal, C., Kalay, A. M., Kaya, E., & Siregar, A. 2012. Pemanfaatan Kompos Ela Sagu, Sekam dan Dedak Sebagai Media Perbanyakan Agens Hayati Trichoderma harzianum Rifai. Agrologia. 1(1): 21-30.

Yanti, Dini. 2016. Dekomposisi Berbagai Jenis Bahan Organik dengan Trichodermaviride (Isolat T1sk) Untuk Menginduksi Ketahanan Bibit Pisang Terhadap Fusarium oxysporum f.sp. cubense (Foc) Penyebab Penyakit Layu Fusarium. Tesis. Universitas Andalas.

Yosephine, I., Sakiah dan Siahaan, E. 2020. Pemberian Beberapa Jenis Biochar Terhadap C-Organik dan N-Total Pada Pertumbuhan Bibit Kelapa Sawit. Agrosains: Jurnal Penelitian Agronomi, 22(2): 79-82.




DOI: http://dx.doi.org/10.23960/ja.v23i1.7982

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Vina Sheisya Hasan, Arsita Permata Sari, Arsita Permata Sari, Intan Maharani Samsi, Intan Maharani Samsi, Jihan Ixora Ditia, Jihan Ixora Ditia, Adisty Rahmawanty, Adisty Rahmawanty, Dedy Prasetyo, Dedy Prasetyo

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

________________________________________________________________________

Editorial Office: Jurusan Agronomi dan Hortikultura, agrotropika C Fakultas Pertanian, Universitas Lampung. Jln. Sumantri Brojonegoro No 1 Gedung Meneng, Bandar Lampung 35145, Indonesia

All publications by Jurnal Agrotropika is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License