Physical Quality Test Of Rice Bran From Different Milling In Tanah Laut District

Fajri Maulana, Fadhli Fajri, Bunga Putri Febrina, Dwi Sandri

Abstract


This research aims to determine the physical quality of rice bran from different mills in Tanah Laut Regency. Data were collected in this research by means of observation and interviews at five different mills in Tanah Laut, namely Panyipatan, Bumi Makmur, Takisung, Kurau and Pelaihari Districts. Data collection was continued with analysis of the physical quality of the bran in the laboratory. Data was processed manually and analyzed descriptively. The parameters measured for the physical quality of rice bran are water content, pile density, pile compaction density, pile angle and specific gravity. The results of this research show that the physical quality of rice bran from different mills in Tanah Laut Regency has good criteria in terms of water content, namely: 11.18 – 13.31%; stack density 300.00 - 430.00 gram/cm3;  pile compaction density 395.04 - 693.45 gram/cm33; stack angle 32.09 - 53.85° and specific gravity 0.219 - 0.143 gram/cm3.

Keywords


Specific gravity; Rice bran; Water content; Pile compaction density; Stack corner

Full Text:

PDF

References


AOAC. (2005) Official Methods of Analysis of Association of Official Analytical Chemists. 18th Edition, Washington, DC.

Arnol, M., Rosni, & Rudi, A. (2019). Perubahan nutrisi dedak halus dengan lama pengukusan berbeda sebagai bahan pakan ikan Baronang (Siganus guttatus). Buletin Teknik Litkayasa Akuakultur, 17(1), 45–49. http://ejournal-balitbang.kkp.go.id/index.php/btla

Azizah, N., Belgania, R. H., Lamid, M., & Rachmawati, K. (2022). Kualitas fisik dan kimia dedak padi yang difermentasi dengan isolat mikroba rumen (Actinobacilus sp. ML-08) pada level yang berbeda. Livestock and Animal Research, 20(2), 159–166. https://doi.org/10.20961/lar.v20i2.59732

Badan Pusat Statistik Provinsi Kalimantan Selatan. (2018). Luas Lahan Sawah Menurut Jenis Pengairan (Hektar), 2015-2017. https://kalsel.bps.go.id/indicator/53/248/1/luas-lahan-sawah-menurut-jenis-pengairan.html

Febriyanti, T. A., Hadist, I., Royani, M., & Herawati, E. (2019). Pengaruh substitusi bungkil kedelai dengan indigofera zollingeriana hasil fermentasi terhadap sifat fisik pellet setelah masa penyimpanan satu bulan. Jurnal Ilmu Peternakan (Journal of Animal Husbandry Science), 3(2), 18. https://doi.org/10.52434/janhus.v3i2.606

Hutabarat, A. L. R., Fajri, F., Maulana, F., Lestari, W. M., Sandri, D., Febrina, B. P., Ali, A. M., Jannah, N., Persada, A. A. B., & Chalid, S. (2022). Potensi ransum berbasis bahan baku lokal sebagai pengganti ransum komersil terhadap kandungan kadar air dan kadar abu. Jurnal Peternakan Borneo, 1(1), 11–15. https://doi.org/10.34128/jpb.v1i1.5

Jaelani, A., Dharmawati, S., & Wacahyono. (2016). Pengaruh tumpukan dan lama masa simpan pakan pelet terhadap kualitas fisik. Ziraa’ah, 41(2), 261–268. http://dx.doi.org/10.31602/zmip.v41i2.429

Karunia, R., Nurhayati, & Suparjo. (2022). Determinasi kualitas dedak padi yang dipasarkan di Kota Jambi secara uji makroskopik dan kimiawi. Agrivet : Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian Dan Peternakan (Journal of Agricultural Sciences and Veteriner), 10(2), 250–259. https://doi.org/10.31949/agrivet.v10i2.4065

Langu, J. U. J., & Sudarma, I. M. A. (2022). Uji kualitas fisik dan kimiawi dedak padi penggilingan di Kecamatan Katala Hamu Lingu Kabupaten Sumba Timur. Jurnal Peternakan Sabana, 1(2), 80–85. https://doi.org/10.58300/jps.v1i2.269

Maulana, F. (2021). Peningkatan kualitas limbah sawit melalui fermentasi dengan Lentinus edodes dan aplikasinya dalam ransum puyuh petelur [Universitas Andalas]. https://scholar.google.com/citations?view_op=view_citation&hl=id&user=IRGiI1oAAAAJ&citation_for_view=IRGiI1oAAAAJ:d1gkVwhDpl0C

Maulana, F., Nuraini, N., & Mirzah, M. (2021). Kandungan dan kualitas nutrisi limbah sawit fermentasi dengan lentinus edodes. Jurnal Peternakan Indonesia (Indonesian Journal of Animal Science), 23(2), 174–182. https://doi.org/10.25077/jpi.23.2.174-182.2021

Nugraha, R. A., Wiradimadja, R., & Hernaman, I. (2022). Perubahan sifat fisik jagung kuning giling selama penyimpanan. Jurnal Ilmu dan Industri Peternakan, 8(2), 123–129. https://doi.org/10.24252/jiip.v8i2.21837

Nugroho, M. D., Liman, L., Sutrisna, R., & Muhtarudin. (2022). Uji kualitas dedak padi di Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal Riset dan Inovasi Peternakan, 6(3), 286–292. https://doi.org/10.23960/jrip.2022.6.3.286-292

Nurhayatin, T., & Puspitasari, M. (2017). Pengaruh cara pengolahan pati garut (Maranta arundinacea) sebagai binder dan lama penyimpanan terhadap kualitas fisik pellet ayam broiler. Jurnal Ilmu Peternakan, 2(1), 32–40. https://doi.org/10.52434/janhus.v2i1.260

Raharja, S., Nurhayatin, T., & Herawati, E. (2020). Pengaruh substitusi dedak padi dengan bonggol pisang terfermentasi terhadap sifat fisik pellet. JANHUS: Jurnal Ilmu Peternakan Journal of Animal Husbandry Science, 5(1), 125. https://doi.org/10.52434/janhus.v5i1.1120

Ralahalu, T. N., Fredriksz, S., & Tipka, S. (2020). Kualitas fisik dan kimia dedak padi yang disimpan menggunakan tepung kulit manggis(Garcinia mangostana linn) pada level berbeda. Agrinimal Jurnal Ilmu Ternak dan Tanaman, 8(2), 81–87. https://doi.org/10.30598/ajitt.2020.8.2.81-87

Rua, O., & Nahak, O. R. (2016). Perbandingan kualitas nutrisi ransum buatan berbahan baku lokal dan ransum komersial ayam broiler pada perlakuan waktu penyimpanan yang berbeda. Journal of Animal Science, 1(04), 55–57. https://doi.org/10.32938/ja.v1i04.259

Suryani, H. F., & Luthfi, D. N. (2022). Evaluasi kualitas nutrisi dedak padi dari pemasok bahan pakan di Kabupaten Semarang. Journal of Animal Center (JAC), 4(1), 26–32.

Utama, C. S., & Sulistiyanto, B. (2021). Kajian pemalsuan bekatul dan tepung ikan di Wilayah Jawa Tengah. Livestock and Animal Research, 19(1), 32. https://doi.org/10.20961/lar.v19i1.41115

Utama, C. S., Sulistiyanto, B., & Rahmawati, R. D. (2020). Kualitas fisik organoleptis, hardness dan kadar air pada berbagai pakan ternak bentuk pellet. Jurnal Litbang Provinsi Jawa Tengah, 18(1), 43–53. https://doi.org/10.36762/jurnaljateng.v18i1.808




DOI: http://dx.doi.org/10.23960/jipt.v12i3.p210-219

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

 Web
Analytics View My Stats

 

Flag Counter

 

Lisensi Creative Commons
JURNAL ILMIAH PETERNAKAN TERPADU is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License

 

ACCREDITATION 

  

JIPT INDEX