THE EFFECT OF ADDITIONAL DOSES OF CURCUMA FLOUR (Curcuma xanthorrhiza Roxb) IN FEED ON THE GROWTH OF GOURAMY (Osphronemus gouramy) FRY
DOI:
https://doi.org/10.23960/aqs.v12i2.p1462-1473
Abstract View: 338
Abstract
The purpose of this study was to determine the optimum content of the addition of curcuma flour with different doses to the feed on the growth of gourami fry (Osphronemus gouramy). The method used in this study was a completely randomized design (CRD) experimental method, which consisted of 5 treatments with 3 replications. The treatment used was treatment (A) without giving curcuma flour (control), (B) giving curcuma flour at 2.5%/kg feed, (C) giving curcuma flour at 5%/kg feed, (D) giving curcuma flour ginger at 7.5%/kg feed, (E) giving curcuma flour at 10%/kg feed. The results of analysis of variance (Anova) showed that the addition of the flour at different doses had a significant effect (P<0.05) on the growth of gouramy fish fry. The results showed that the addition of curcuma flour at 7.5%/kg of feed gave the best results with the highest absolute weight growth of 15.11 ± 0,42 g, the highest absolute length growth of 3.92 ± 0,42 cm, the feed conversion ratio of 1.95 ± 0.11, and survival of 100%.
Keywords: Gouramy fish, curcuma flour, growth, feed.
Downloads
References
Andriyan, M. F., Rahmaningsih, S., & Firmani, U. (2018). Pengaruh salinitas terhadap tingkat kelangsungan hidup dan profil darah ikan nila (Oreochromis niloticus) yang diberi kombinasi pakan dan buah mengkudu (Morinda citriffolia L.). Jurnal Perikanan Pantura, 1(1): 1-9.
Anriyono, Irawan, H., & Putra, W. K. (2018). Pertumbuhan benih ikan kakap putih (Lates calcarifer) dengan pemberian dosis pakan yang berbeda. Jurnal Akuakultur Indonesia, 2(3): 2-19.
Ardiansyah, & Rizal, A. (2020). Pengaruh penambahan ekstrak temulawak (Curcuma xanthorrhiza) pada pakan komersil terhadap pertumbuhan dan sintasan benih ikan nila (Oreochromis niloticus). J. Agrisains, 21(3): 103- 110.
BSNI. (2000). SNI : 01- 6485.3 tentang Produksi Benih Ikan Gurame (Osphronemus goramy, Lac) Kelas Benih Sebar. Jakarta: Badan Standardisasi Nasional.
Dahril, I., Tang, U. M., & Putra, I. (2017). Pengaruh salinitas berbeda terhadap pertumbuhan dan kelulushidupan benih ikan nila merah (Oreochromis sp.). Jurnal Berkala Perikanan Terubuk, 45(3): 67-75.
Defrizal, & Khalil, M. (2015). Pengaruh formulasi yang berbeda pada pakan pelet terhadap pertumbuhan ikan lele dumbo (Clarias gariepinus). Aquatic Sciences Journal, 101-106.
Firmansyah, A., Pamukas, N. A., & Mulyadi. (2021). Pertumbuhan dan kelulushidupan ikan gurami (Osphorenemus gouramy) dengan pemberian dosis enzim bromelin berbeda di dalam pakan pada budidaya sistem resirkulasi akuaponik. Jurnal Akuakultur Sebatin, 2(1): 7-13.
Gunawan, H., Tang, U. M., & Mulyadi. (2019). Pengaruh suhu berbeda terhadap laju pertumbuhan dan kelulushidupan benih ikan selais (Kryptopterus lais). Jurnal Perikanan dan Kelautan, 24(2): 101-105.
Halija, Budi, S., & Zainuddin, H. (2019). Analisis performa pertumbuhan dan kelangsungan hidup ikan nila salin (Oreochromis niloticus) yang diberi suplementasi temulawak (Curcuma xanthorriza) pada pakan. J. of Aquac. Environment, 1(2): 46- 49.
Hardianti, Q., Rusliadi, & Mulyadi. (2016). Effect of feeding made with different composition on growth and survival seeds of barramundi (Lates calcarifer, Bloch). Jurnal Ilmu Kelautan dan Perikanan, 2(1): 35-42.
Hidayanti, S. T., Saputra, S., Elvitasari, T., Herawati, V. E., & Pinandoyo. (2021). Pengaruh penambahan ekstrak temulawak (Curcuma xanthorrhiza) pada pakan buatan terhadap pertumbuhan dan kelangsungan hidup ikan cobia (Rachycentron canadum). Aquaculture Indonesiana, 22(2): 29-42.
Imaniar, A. E., Syakirin, M. B., & Linayati. (2018). Pengaruh penambahan tepung temulawak (Curcuma zanthorrhiza) pada pakan buatan terhadap pertumbuhan benih ikan nila salin (Oreochromis niloticus). Prosiding Seminar Nasional Dies Natalis Universitas Pekalongan ke-37, 1-6.
Insana, N., & Wahyu, F. (2015). Subtitusi tepung temulawak (Curcuma xanthorhiza sp) pada pakan dengan dosis berbeda terhadap pertumbuhan dan sintasan benih ikan nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Unismuh, 4(2): 381-391.
Maniagasi, R., Tumembouw, S. S., & Mundeng, Y. (2013). Analisis kualitas fisika kimia air di areal budidaya ikan Danau Tondano Provinsi Sulawesi Utara. Budidaya Perairan, 1(2): 29-37.
Nirmayanti, Marwan, U. M., & Idrus, A. (2020). Analisis pemberian dosis tepung temulawak (Curcuma xanthorrhiza Roxb) terhadap laju pertumbuhan ikan patin (Pangasius hypopthalamus). Fisheries of Wallacea Journal, 1(2): 45- 52.
Pengestu, M., Bijaksana, U., & Fitriliyani, I. (2016). Kinerja vitamin c dan temulawak terhadap kelangsungan hidup post larva ikan papuyu (Anabas testudineus Bloch). Fish Scientiae, 6(11): 25- 28.
Pratama, A., Raharjo, E. I., & Farida. (2019). Efektivitas penambahan tepung rimpang temulawak (Curcuma xanthoriza Roxb), dalam pakan buatan terhadap pertumbuhan benih ikan tengadak (Barbonymus schwanenfeldii). Borneo Akuatika, 1(1): 1- 6.
Pribadi, H. A., Yusanti, I. A., Sofian, & Saputra, F. (2021). Kinerja produksi dan kelangsungan hidup ikan gurami (Osphronemus goramy) yang diberi dosis infusa temulawak (Curcuma xanthoriza Roxb). Jurnal Akuakultura, 5(2): 80-85.
Rahmi, Salam, N. I., & Qadri, N. (2016). Subtitusi tepung temulawak (Curcuma xanthorhiza) pada pakan dengan dosis berbeda terhadap pertumbuhan dan sintasan benih ikan nila (Oreochromis Niloticus). Jurnal Octopus, 5(1): 443-450.
Rochani, N. Q., Sarjito, & Desrina. (2021). Pengaruh kombinasi ekstrak daun binahong dan temulawak pada pakan terhadap total eritrosit dan gejala klinis ikan lele (Clarias sp.) yang diinfeksi Aeromonas hydrophila. Jurnal Sains Akuakultur Tropis, 128-135.
Santika, L., Diniarti, N., & Astriana, B. H. (2021). Pengaruh penambahan ekstrak kunyit pada pakan buatan terhadap pertumbuhan dan efisiensi pemanfaatan pakan ikan kakap putih (Lates calcarifer). Jurnal Kelautan, 14(1): 48-57.
Sari, N. W., Lukistyowati, L., & Aryani, N. (2012). Pengaruh pemberian temulawak (Curcuma xanthorriza roxb) terhadap kelulushidupan ikan mas (Cyprinus carpio L.) setelah diinfeksi Aeromonas hydrophila. Jurnal Perikanan dan Kelautan, 17(2): 43-59.
Sari, P. M., Hariani, D., & Trimulyono, G. (2018). Aplikasi probiotik, prebiotik dan sinbiotik pada pakan terhadap pertumbuhan ikan gurami (Osphronemus gouramy Lac.). Jurnal Lentera Nio, 7(2): 136-143.
Setyaningrum. (1999). Pengaruh temulawak (Curcuma xanthorrhiza Roxb) untuk meningkatkan nafsu makan pada penderita anoreksia primer. FK UNDIP, hal 57.
Sidik, M., Suriansyah, & Rozik, M. (2020). Efektivitas pemberian tamulawak (Curcuma xanthorrhiza robx) terhadap kelangsungan hidup dan pertumbuhan berat relatif ikan nila (Oreochromis niloticus). Jurnal Ilmu Hewani Tropika, 9(2): 61-67.
Sugianti, Y., & Astuti, L. P. (2018). Respon oksigen terlarut terhadap pencemaran dan pengaruhnya terhadap keberadaan sumber daya ikan di Sungai Citarum. Jurnal Teknologi Lingkungan,19(2): 203-211.
Suyanto, R. (2003). Nila. Jakarta: Penebar Swadaya. 105p.
Tamam, M. T., & Aji, D. N. (2022). Perancangan dan pembuatan sistem pengaturan pH dan suhu air pada kolam ikan. RESISTOR, 5(1): 81-84.
Wibawa, Y. G., Wijayanti, M., & Amin, M. (2018). Pemeliharaan benih ikan gurame (Osphronemus gouramy) dengan frekuensi pemberian pakan yang berbeda. Jurnal Akuakultur Rawa Indonesia, 6(1): 28-36.
.png)






