KARAKTERISTIK SENSORI TEH CELUP MENIRAN (Phyllanthus niruri) DENGAN PENAMBAHAN DAUN STEVIA (Stevia rebaudiana) DAN DAUN MINT (Mentha piperita L.) SENSORY CHARACTERISTICS OF MENIRAN (Phyllanthus niruri) HERBAL TEA WITH THE ADDITION OF STEVIA LEAVES (Stevia rebaudiana) AND MINT LEAVES (Mentha piperita L.)

Authors

  • Fransiska Dyah Ayu Cahyaningtyas Lampung University http://orcid.org/0009-0004-8617-0568
  • Murhadi Murhadi Lampung University
  • Ahmad Sapta Zuidar Lampung University
  • Sri Hidayati Lampung University

DOI:

https://doi.org/10.23960/jab.v4i1.10830
Abstract View: 181

Abstract

Phyllanthus niruri (commonly known as meniran) is a medicinal plant that can be processed into herbal tea. However, it is limited by its less desirable sensory qualities, particularly in terms of taste, aroma, and color. This study aimed to investigate the effects of stevia and mint leaf additions, as well as their interaction, on the sensory characteristics of meniran herbal tea. A Completely Randomized Block Design (CRBD) was applied, consisting of two factors. The first factor was stevia leaf addition at three levels: S0 (0%), S1 (15%), and S2 (30%). The second factor was mint leaf addition at five levels: M0 (0%), M1 (15%), M2 (30%), M3 (45%), and M4 (60%). Data were analyzed using analysis of variance (ANOVA), followed by further analysis using orthogonal polynomial and orthogonal contrast tests at a 5% significance level. The results showed that both stevia and mint leaf additions had a highly significant effect on the sensory attributes of the tea. The interaction between these two factors significantly affected the color and overall acceptance, but not the taste and aroma. The best formulation was M4S2, which consisted of 60% mint and 30% stevia. This treatment produced a taste score of 4.25 (not bitter), an aroma score of 4.29 (not characteristically meniran), a color score of 1.29 (yellowish green), and an overall acceptance score of 3.34 (somewhat liked).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ariputri, F. A., dan Witjahjo, B. 2017. Pengaruh Pemberian Ekstrak Meniran (Phyllanthus niruri L.) Dosis Bertingkat Terhadap Gambaran Mikroskopis Ginjal: Studi pada Mencit Balb/C yang Diinduksi Metanil yellow. Jurnal Kedokteran Diponegoro. 6(2):505-513.

Arisanti, D., dan Mutsyahidan, A.M.A. 2018. Karakterisitik sifat fisikokimia teh herbal" sekam"(serai kombinasi kayu manis) sebagai minuman fungsional. Jurnal Technopreneur (JTech). 6(2): 62-66.

Arumsari, K. Siti Aminah, Nurrahman. 2021. Aktivitas antioksidan dan sifat sensoris teh celup campuran bunga kecombrang, daun mint dan daun stevia. Jurnal pangan dan gizi. 9(2):128-140.

Atmadja, T.F.A., dan Yunianto, A.E. 2019. Formulasi minuman fungsional teh meniran (Phyllanthus niruri) tinggi antioksidan. AcTion: Aceh Nutrition Journal. 4(2):142-148.

Badan Standardisasi Nasional. 1992. SNI 01-2891-1992. Cara Uji Makanan dan. Minuman. BSN. Jakarta. 36 hlm.

Badan Standarisasi Nasional. 2013. 3836:2013 Teh Kering dalam Kemasan. BSN. Jakarta. 36 hlm.

Cahyani, S.A.N., Ulfa, R., dan Setyawan, B. 2022. Pengaruh Penambahan Simplisia Daun Stevia (Stevia Rebaudiana) Terhadap Karakteristik Kimia dan Organoleptik Jamu Instan. Jurnal Teknologi Pangan Dan Ilmu Pertanian (Jipang). 4(2):1-7.

Fikriyah, Y.U., dan Nasution, R.S. 2021. Analisis kadar air dan kadar abu pada teh hitam yang dijual di pasaran dengan menggunakan metode gravimetri. Amina. 3(2):50-54.

Habib, S. 2023. Efektivitas teh ciplukan (Physalis angulata) sebagai minuman herbal untuk menurunkan kadar gula pada darah (diabetes melitus). Cendekia Sambas. 1(2): 55-65.

Hikmah, U., dan Triastuti, A. 2022. Phyllanthus niruri (Meniran) sebagai imunomodulator: mekanisme aksi dan senyawa bioaktif. Jurnal Ilmiah Farmasi. 18(2):205-218.

Kosnayani, A.S., Badriah, L., Hidayat, A.K., dan Rizal, M.E.A. 2021. Profil dan analisis aktivitas antioksidan dalam ekstrak air meniran yang dikeringkan dengan metode yang berbeda. Media Gizi Indonesia (National Nutrition Journal). 16(2): 150-155.

Limanto, A. 2017. Stevia, pemanis pengganti gula dari tanaman Stevia rebaudiana. Jurnal Kedokteran Meditek. 23(61):1-12.

Miyati, L.H.A.S., dan Priskila, O. 2024. Manfaat herbal teh daun murbei untuk pengobatan hipertensi. Jurnal Cakrawala Ilmiah. 3(11): 3159-3168.

Marwati, M., dan A. Amidi. 2018. Pengaruh Budaya, Persepsi, Dan Kepercayaan Terhadap Keputusan Pembelian Obat Herbal. Jurnal Ilmu Manajemen. 7(2):168-180.

Siagian, I.D.N., Bintoro, V.P., dan Nurwantoro, N. 2020. Karakteristik fisik, kimia dan organoleptik teh celup daun tin dengan penambahan daun stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) sebagai pemanis. Jurnal Teknologi Pangan. 4(1): 23-29.

Sucianti, A., Yusa, N.M., dan Sugitha, I.M. 2021. Pengaruh suhu pengeringan terhadap aktivitas antioksidan dan karakteristik teh celup herbal daun mint (Mentha piperita L.). Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan. 10(3): 378-388.

Downloads

Published

2025-06-23

How to Cite

Cahyaningtyas, F. D. A., Murhadi, M., Zuidar, A. S., & Hidayati, S. (2025). KARAKTERISTIK SENSORI TEH CELUP MENIRAN (Phyllanthus niruri) DENGAN PENAMBAHAN DAUN STEVIA (Stevia rebaudiana) DAN DAUN MINT (Mentha piperita L.) SENSORY CHARACTERISTICS OF MENIRAN (Phyllanthus niruri) HERBAL TEA WITH THE ADDITION OF STEVIA LEAVES (Stevia rebaudiana) AND MINT LEAVES (Mentha piperita L.). Jurnal Agroindustri Berkelanjutan, 4(1), 124–132. https://doi.org/10.23960/jab.v4i1.10830

Issue

Section

Articles