Perakitan Alat Pengasin Telur Berdasarkan Prinsip Termos

Authors

  • Armadito Abilawa Cipta Aji Universitas Lampung
  • Tamrin Tamrin Universitas Lampung
  • Warji Warji Universitas Lampung
  • Sapto Kuncoro Universitas Lampung

DOI:

https://doi.org/10.23960/jabe.v1i4.6458
Abstract View: 439

Abstract

This study aims to manufacture, and test a machine to accelerate the process of salting eggs by immersing them in a 25% salt solution at a temperature of 60oC-65oC. In this study using the method of assemble, and test the performance of the tool. This egg salting machine consists of several parts including the outer tube, inner tube, nest, lid, and thermostat sensor hole and is equipped with a stove holder. This machine is capable of salting eggs such as duck/duck eggs, chicken eggs, and quail eggs with the principle of a thermos that uses an electric stove as a heater. This salting machine is capable of soaking duck/duck eggs, chicken eggs, and quail eggs in a salt solution of 25% at a temperature of 60-65oC. This machine is similar to a thermos that can maintain a temperature of 60-65oC for 3 hours, and can accommodate 120-133 duck eggs and chicken eggs, and 700-704 quail eggs in one soak.

 

Keywods: Eggs, Mariners, Salting Machine, Temperature.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adnan E, Umela S, dan Hasan A A. 2017. Pengaruh Lama Pengasinan Pada Pembuatan Telur Asin dengan Cara Basah.Jurnal Agroindustri. 3(2) :133-141.

Astawan, M. 2003. Telur Asin: Aman dan Penuh Gizi. http://www.kompas.com/kesehatan/news/0302/21/195529.htm. Diakses pada tanggal 16 Oktober 2020.

Harianto, A. 2016. Proses Pembuatan Telur Asin. PT. Medika Pustaka. Jakarta.

Lesmayanti, S., & Rohaeni, E. S. (2014). Pengaruh Lama Pemeraman Telur Asin terhadap tingkat Kesukaan Konsumen. Prosiding Seminar Nasional “Inovasi Teknologi Pertanian SpesifikLokasi” (pp. 595–601). Banjarbaru: Balai Pengkajian Teknologi Pertanian (BPTP) Kalimantan Selatan.

Rahmat A. 2016. Pengaruh Pemberian Tingkat Protein Dalam Ransum Terhadap Kualitas Telur Puyuh (Coturnix-coturnix japonica). Skripsi. Fakultas Peternakan Universitas Padjadjaran. Bandung.

Samosir, D. J., 1983. Ilmu Ternak Itik. P.T. Gramedia. Jakarta.

Sarwono, B. 1995. Pengawetan dan Pengolahan Telur. Penebar Swadaya. Jakarta.

Suparno, Paul. 2009. Pengantar Termofisika. Universitas Sanata Dharma.Yogyakarta.

Susanto, T.A., Arthur K.R, Asywar, Maria S, dan Syamsul. 2016. Rancang Bangun Alat Pembuat Telur Asin Dengan Pemanfaatan Udara. Jurnal Sinergi. 14(1).

Umaiyah, R. 2020. Mempelajari Pengaruh Suhu Perendaman Dan Konsentrasi Larutan Garam Terhadap Kandungan Garam Telur Asin. Skripsi. Fakultas Pertanian Universitas Lampung. Lampung.

Wulandari, Z. 2004. Sifat fisikokimia dan total mikroba telur itik asin hasil teknik penggaraman dan lama penyimpanan yang berbeda. Media Peternakan : Jurnal Ilmu Dan Teknologi Peternakan, 27(2):38–45.

Downloads

Published

2022-11-12

How to Cite

Aji, A. A. C., Tamrin, T., Warji, W., & Kuncoro, S. (2022). Perakitan Alat Pengasin Telur Berdasarkan Prinsip Termos. Jurnal Agricultural Biosystem Engineering, 1(4), 434–445. https://doi.org/10.23960/jabe.v1i4.6458