Mempelajari Pengeringan Lapis Tipis Pisang Ambon

Authors

  • Linasari Linasari Universitas Lampung
  • Tamrin Tamrin Universitas Lampung
  • Winda Rahmawati Universitas Lampung
  • Sapto Kuncoro Universitas Lampung

DOI:

https://doi.org/10.23960/jabe.v2i1.6873
Abstract View: 446

Abstract

This research aims to study the effect of temperature and banana varieties on changes in physical and chemical properties of banana’s sale after drying.  The study was conducted by an experimental method with two treatments namely drying temperature and banana varieties.  The parameters observed were initial water content, equilibrium water content (Me), drying constants (k), vitamin C, and color.  The results showed that the banana varieties (Green Ambon and White Ambon) did not affect the drying time, equilibrium water content (Me), and drying constants but did affect the final water content, vitamin C, and the panelists' preference level towards the sale colors of bananas produced.  While the drying temperature used affects all observed parameters.  Low temperature (± 50 ℃) is the optimal temperature because the temperature produces yellowish-brown banana color (Cinnamon) on both banana varieties with a preference level of 44.45% very like, the final water content of 15.28% bb with a long drying time of 38.67 hours on Green Ambon bananas, while on White Ambon bananas are 55.56% like, the final water content of 16.55% bb and drying time of 38.50 hours.

 

Keywords: Banana Sale, Chemical Properties, Drying, Physical, Thin Layer.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Afifah.A., Rahayuningtyas.A., Haryanto.A, dan Kuala.S.I. 2015. Pengeringan Lapisan Tipis Irisan Singkong Menggunakan Pengering Infrared. Jurnal Pangan. 24 (3): 217-224.

Amanto.B.S., Manuhara.G.J., dan Putri.R.R. 2015. Kinetika Pengeringan Chips Sukun (Artocarpus Communis) dalam Pembuatan Tepung Sukun Termodifikasi dengan Asam Laktat Menggunakan Cabinet Dryer. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian. 8 (1).

Cresna., Napitupulu.M., dan Ratman. 2014. Analisis Vitamin C Pada Buah Pepaya, Sirsak, Srikaya Dan Langsat Yang Tumbuh Di Kabupaten Donggala. Jurnal Akademika Kimia. 3 (3):121-128.

Histifarina.D., Rachman.A., Rahadian.D., dan Sukmaya. 2012. Teknologi Pengolahan Tepung Dari Berbagai Jenis Pisang Menggunakan Cara Pengeringan Matahari Dan Mesin Pengering. Jurnal Agrin. (2).

Komalasari.K. 2005. Mempelajari Sifat Fisik Hasil Pengeringan Biji Melinjo Lapis Tipis Dengan Konveksi Paksa. [Skripsi]. Universitas Lampung. Bandar Lampung.

Marwati., Yuliani., Andriyani.Y., dan Mentari. 2017. Pengaruh Suhu Dan Lama Pengeringan Terhadap Sifat Kimia Dan Organoleptik Sale Pisang Kapas (Musa Comiculata). Jurnal Kimia Mulawarman. (1).

Nurdahlia. 2015. Artikel Ilmiah Karakteristik Pengeringan Pisang Sale Menggunakan Alat Pengering Hybrid Tipe Rak. Artikel. Universitas Mataram. Mataram.

Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian. 2016. Outlook Komoditas Pisang. Kementerian Pertanian.

Putri.T.K., Veronika.D., Ismail.A., Karuniawan.A., Maxiselly.Y., Irwan.A.W., dan Sutari.W. 2015. Pemanfaatan Jenis-Jenis Pisang (Banana dan Plantain) Lokal Jawa Barat Berbasis Produk Sale dan Tepung. Jurnal Kultivasi. 14 (2)

Rahayoe.S., Rahardjo.B., dan Kusumandari. D.S. 2008. Konstanta Laju Pengeringan Daun Sambiloto Menggunakan Pengering Tekanan Rendah. Jurnal Rekayasa Proses. 2 (1).

Rahmawati.I. 2010. Peningkatan Kinerja Pengemasan Pisang Ambon (Musa Paradisiaca L) Selama Transportasi Dengan Penataan Posisi Pisang dan Jenis Bahan Pengisi. [Skripsi]. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Ridhyanty.S.P., Julianti.E, dan Lubis.L.M. 2015. Pengaruh Pemberian Ethepon Sebagai Bahan Perangsang Pematangan Terhadap Mutu Buah Pisang Barangan (Musa paradisiaca L). Ilmu dan Teknologi Pangan. 3 (1).

Sarastuti.M., dan Yuwono.S.S. 2015. Pengaruh Pengovenan Dan Pemanasan Terhadap Sifat-Sifat Bumbu Rujak Cingur Instan Selama Penyimpanan. Jurnal Pangan dan Agroindustri. 3 (2): 464 – 475.

Sulaswatty.A., dan Roestamsjah. 1991. Pengaruh Penggunaan Garam Natrium Dan Kalium Metabisulfit Pada Mutu Sale Pisang Ambon. JKTI. 1 (2).

Suryani.L., Zaini.M.A., dan Yasa.I.W.S. 2016. Pengaruh Konsentrasi Natrium Metabisulfit dan Metode Pengeringan Terhadap Kadar Vitamin C dan Organoleptik Sale Pisan. Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan. 2 (1).

Susti. 2011. Pengaruh Proses Pengeringan Terhadap Karakteristik Kaldu Nabati Berflavour Analog Daging Instan dari Kacang Hijau Terfermentasi. [Skripsi]. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta. Jakarta.

Tamrin. 2018. Teknik Pengeringan. CV. Anugrah Utama Raharja Anggota IKAPI. Bandar Lampung.

Wiyati.M. 2003. Analisis Keseimbangan Panas (Heat Belance) Pada Pengeringan Pisang Ambon (Musa sapientum L) Dalam Proses Pembuatan Sale Pisang. [Skrips}i. Universitas Jember. Jember.

Downloads

Published

2023-02-18

How to Cite

Linasari, L., Tamrin, T., Rahmawati, W., & Kuncoro, S. (2023). Mempelajari Pengeringan Lapis Tipis Pisang Ambon. Jurnal Agricultural Biosystem Engineering, 2(1), 85–97. https://doi.org/10.23960/jabe.v2i1.6873

Issue

Section

Articles