Proses Pengeringan Kunyit (Curcuma domestica Val) dan Sifat Fisik Tepung yang Dihasilkan

Authors

  • Fadilah Kurnia Sari Universitas Lampung
  • Tamrin Tamrin Universitas Lampung
  • Sapto Kuncoro Universitas Lampung
  • Warji Warji [Scopus ID:57202450810] Agricultural Engineering Department, Lampung University

DOI:

https://doi.org/10.23960/jabe.v3i1.8749
Abstract View: 1051

Abstract

Currently, the public's tendency to consume traditional medicines is quite high, based on the existing potential, the medicinal product that can be widely developed is the turmeric plant. Turmeric stored in dry powder form has a lower curcumin content than fresh turmeric, namely containing 3-5% curcumin. Therefore, storing turmeric in powder form with a low water content is one way to maintain the quality of turmeric. This research was carried out with three treatments with three repetitions, including drying with a tool using solar energy, drying with a tool using electrical energy, drying with a tool using solar energy and electrical energy (hybrid), and drying using a winch (as a control). . Observations carried out to determine the physical properties of the turmeric flour produced were in the form of color measurements, bulk density measurements, air absorption measurements, stack angle measurements, and measurements of the degree of fineness of the material. Based on the results of the tests carried out, drying using solar and electric energy (hybrid) takes 8 hours, followed by testing using electric energy which takes 10 hours. The flouring process is carried out by blending dried turmeric for 5 minutes.

The temperature and type of treatment carried out during the turmeric drying process did not have a significant effect on the turmeric flour produced.

 

Keywords: drying, hybrid, flour, turmeric.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adawyah, R. 2008. Pengolahan dan Pengawetan Ikan. Bumi Aksara, Jakarta.

Anwar, Ch. H., B. Lanya., A. Haryanto., Tamrin. 2012. Rancang Bangun Alat Pengering Energi Surya Dengan Kolektor Keping Datar. Jurnal Teknik Pertanian Lampung. Vol. 1 No. 1. Oktober (29-36).

Arifin, S. 2011. Studi Pembuatan Pati Dengan Subtitusi Tepung Pisang Kepok (Musa Paradisiaca formatypica). Skripsi. Universitas Hasanuddin. Makassar.

Asriyanti. 2013. Mempelajari Pembuatan Bumbu Inti Kunyit (Curcuma Domestica Val) Bubuk. Skripsi. Unhas. Sulawesi Selatan

Basri, H., & Perkasa, L. (2019). Rancang Bangun Alat Pengering Kunyit Tipe Rak Dengan Menggunakan Energi Surya. Seminar Nasional AVoer XI. 23 – 24 Oktober 2019. AVoer, pp: 1246-1247.

Fadilah, Distantina, S, Pratiwi, D, B, Muliapakarti, R, Danarto, Y, C, Wiratni, Fahrurrozi, M. 2010. Pengaruh Metode Pengeringan Terhadap Kecepatan Pengeringan Dan Kualitas Karagenan Dari Rumput Laut Eucheuma Cottonii. Prosiding Seminar Rekayasa Kimia dan Proses, Universitas Diponegoro, Semarang.

Hanafi, R. 2016. Modifikasi dan Uji Kinerja Alat Pengering Energi Surya-Hybrid Tipe Rak untuk Pengeringan Ikan Teri. Skripsi, Teknik Pertanian, Fakultas Pertanian, Unsyiah, Banda Aceh.

Hani Muzaqi. 2022. Pengeringan Vanili (Vanilla Planifolia A.) Menggunakan Alat Pengering Hybrid Tipe Rak. Skripsi. Universitas Lampung.

Khalil. 2006. Pengaruh Penggilingan dan Pembakaran terhadap Kandungan Mineral dan Sifat Fisik Kulit Pensi (Corbiculla Sp) untuk Pakan. Media Peternakan. Vol 29 (02): 70-75.

Kusumaningrum, H, P, Kusdiyantini, E, Pujiyanto, S. 2015. Kualitas Simplisia Tanaman Biofarmaka (Curcuma domestica) Setelah Proses Pemanasan Pada Suhu Dan Waktu Bervariasi. Bioma. 17(1):27- 33.

Lisa, M., Luthfi, M., & Susilo, B. (2015). Pengaruh Suhu Dan Lama Pengeringan Terhadap Mutu Jamur Tiram Putih (Plaerotus ostreatus). Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis dan Biosistem, 3(3), 270-279.

Ningrum, M.A. 2022. Pengeringan Lada (Piper nigrum L.) Dengan Alat Pengering Hybrid Tipe Rak. Skripsi. Universitas Lampung. Lampung.

Novitasari, I., Warji, Dian, Dwi Novita. 2014. Uji Kinerja Alat Pengering Hybrid Tipe Rak Pada Pengeringan Chip Pisang Kepok. Jurnal Teknik Pertanian Lampung. Vol.3, No. 1: 59- 68.

Nursanti, L. 2010. Kinerja Alat Pengering Hybrid Tipe Rak Untuk Pengeringan Biji Kakao. Skripsi. Universitas Lampung. Lampung.

Priastuti, R.C., Tamrin, & Suhandy, D. (2016). Pengaruh arah dan ketebalan irisan kunyit terhadap sifat fisik tepung kunyit yang dihasilkan. Jurnal Teknik Pertanian, 5(2), 101-108.

Rahayu dan Iswayuni Dwi Hertik. 2010. Pengaruh Pelarut yang Digunakan terhadap Optimasi Ekstraksi Kurkumin pada Kunyit (Curcuma Domestica Vahl). Universitas Muhamadiyah Surakarta.

Rusmono, M., dan Z. Nasution. 2014. Sifat Fisik dan Bahan Kimia Bahan Baku Industri. Serial on-Line. http://www.repository.ut.ac.id/4547/1/LUHT 4442 -M1.pdf Diakses 2 September 2023.

Salim, Z., & Munadi, E. 2017. Info Komoditi Tanaman Obat. Jakarta: Badan Pengkajian dan Pengembangan Perdagangan Kementerian Perdagangan Republik Indonesia.

Sarno. 2019. Pemanfaatan Tanaman Obat (Biofarmaka) Sebagai Produk Unggulan Masyarakat Desa Depok Banjarnegara. Vol. 4 No. 2.

Siallagan. B. 2009. Kajian Proses Pengeringan Kemoreaksi Jahe Dengan Kapur Api (CaO). Skripsi. USU, Sumatera Utara

Warji dan S. Asmara. 2010. Kinerja Pengeringan Chip Ubi Kayu. Jurnal Keteknikan Pertanian. Vol. 24 No. 2. Oktober (75-80).

Winarti, C. dan N. Nurdjanah. 2005. Peluang Tanaman Rempah dan Obat Sebagai Sumber Pangan Fungsional. Jurnal Litbang Pertanian. 24(2): 47 – 55.

Winarno, F. G. 1992. Kimia Pangan dan Gizi. PT Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.

Winarno, F. G. 2002. Kimia Pangan dan Gizi.Gramedia Pustaka Utama.Jakarta.

Winarto. 2003. Khasiat dan Manfaat Kunyit. Agromedia Pustaka. Jakarta.

Winarto, W.P. dan Tim Lentera. 2004. Khasiat dan Manfaat Kunyit (Sehat Dengan Ramuan Teradisional). Agromedia. Jakarta.

WWF. 2009. Hutan Indonesia Penyerap Atau Pelepas Emisi Gas Rumah Kaca. Dilihat 15 Agustus 2023.

Downloads

Published

2024-03-07

How to Cite

Sari, F. K., Tamrin, T., Kuncoro, S., & Warji, W. (2024). Proses Pengeringan Kunyit (Curcuma domestica Val) dan Sifat Fisik Tepung yang Dihasilkan. Jurnal Agricultural Biosystem Engineering, 3(1), 50–60. https://doi.org/10.23960/jabe.v3i1.8749

Issue

Section

Articles