PENGARUH ENKAPSULASI BENIH CABAI RAWIT (Capsicum frutescens L.) DENGAN BERBAGAI BAHAN PEMBAWA PADA BAHAN AKTIF Trichoderma spp. UNTUK PENGENDALIAN PENYAKIT LAYU FUSARIUM
DOI:
https://doi.org/10.23960/ja.v24i1.8810
Abstract
Fusarium wilt is an important disease of cayenne pepper plants caused by the fungus Fusarium. Trichoderma is a type of biological agent that can be used to control plant diseases, one of which is fusarium wilt. This research was conducted to determine the effect of seed encapsulation with different carrier materials and the active ingredient Trichoderma in controlling fusarium wilt disease. This research was carried out in September 2023-January 2024, at the Plant Health Laboratory and Green House of UPN "Veteran" East Java. This research was prepared using a Completely Randomized Design (CRD) using 7 treatments and 3 replications. The data obtained were analyzed using analysis of variance with a further 5% DMRT test. The research results showed that the use of carrier materials and active ingredients of Trichoderma influence on ability to control the fusarium wilt of cayenne pepper plants. The resulting inhibitory ability is categorized as capable of controlling fusarium wilt disease with an inhibitory ability of >50% (In vitro) and in vivo can reduce the intensity of the attack to <40%. Carrier materials glutinous flour (in vitro) and compost (in vivo) with the active ingredient Trichoderma harzianum are the best carrier materials in controlling fusarium wilt disease in cayenne pepper plants.
Downloads
References
Amaria, W., Taufiq, E., & Harni, R. (2013). Seleksi dan identifikasi jamur antagonis sebagai agens hayati jamur akar putih Rigidoporus microporus pada tanaman karet. Jurnal Tanaman Industri Dan Penyegar, 4(1), 55–64.
Arif, A. (2015). Pengaruh Bahan Kimia Terhadap Penggunaan Pestisida Lingkungan. Alchemy, 3(4), 134–143.
Arwiyanto. (1995). Strategi Pengendalian Layu Bakteri Tembakau Cerutu di Sumatera Utara Secara Terpadu. Ekspose Hasil Penelitian Tembakau Deli IV, Medan.
Hardianti, A. R., Yuni, S. R., & Mahanani, T. A. (2014). Efektivitas Waktu Pemberian Trichoderma harzianum dalam Mengatasi Serangan Layu Fusarium pada Tanaman Tomat Varietas Ratna. Lentera Bio, 3(1), 21–25.http://ejournal.unesa.ac.id/index.php/lenterabio
Lila, K. D. L. S. K., Proborini, M.W., & Wijayanti, F. E. (2023). Potensi Trichoderma asperellum TKD dalam Menghambat Phytophthora spp. pada Benih Kakao Selama Masa Penyimpanan. Biota : Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Hayati, 8, 40–50. https://doi.org/10.24002/biota.v8i1.6076
Mahartha, K. A., Khalimi, K., & Wirya, G. N. A. S. (2013). Uji efektivitas rizobakteri sebagai agen antagonis terhadap fusarium oxysporum f.sp. capsici penyebab penyakit layu fusarium pada tanaman cabai rawit (capsicum frutescens l.). E-Jurnal Agroekoteknologi Tropika (Journal of Tropical Agroecotechnology), 2(3), 145–154.
Amaria, W., Taufiq, E., & Harni, R. (2013). Seleksi dan identifikasi jamur antagonis sebagai agens hayati jamur akar putih Rigidoporus microporus pada tanaman karet. Jurnal Tanaman Industri Dan Penyegar, 4(1), 55–64.
Arif, A. (2015). Pengaruh Bahan Kimia Terhadap Penggunaan Pestisida Lingkungan. Alchemy, 3(4), 134–143.
Arwiyanto. (1995). Strategi Pengendalian Layu Bakteri Tembakau Cerutu di Sumatera Utara Secara Terpadu. Ekspose Hasil Penelitian Tembakau Deli IV, Medan.
Hardianti, A. R., Yuni, S. R., & Mahanani, T. A. (2014). Efektivitas Waktu Pemberian Trichoderma harzianum dalam Mengatasi Serangan Layu Fusarium pada Tanaman Tomat Varietas Ratna. Lentera Bio, 3(1), 21–25.http://ejournal.unesa.ac.id/index.php/lenterabio
Lila, K. D. L. S. K., Proborini, M.W., & Wijayanti, F. E. (2023). Potensi Trichoderma asperellum TKD dalam Menghambat Phytophthora spp. pada Benih Kakao Selama Masa Penyimpanan. Biota : Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Hayati, 8, 40–50. https://doi.org/10.24002/biota.v8i1.6076
Mahartha, K. A., Khalimi, K., & Wirya, G. N. A. S. (2013). Uji efektivitas rizobakteri sebagai agen antagonis terhadap fusarium oxysporum f.sp. capsici penyebab penyakit layu fusarium pada tanaman cabai rawit (capsicum frutescens l.). E-Jurnal Agroekoteknologi Tropika (Journal of Tropical Agroecotechnology), 2(3), 145–154.
Marieska, S. H., Wiyatiningsih, S., & Nirwanto, H. (2022). Viabilitas Trichoderma sp . pada Enkapsulasi Benih Selada dalam Beberapa Masa Penyimpanan Viability of Trichoderma sp . on Lettuce Seed Encapsulation in Various Shelf Life. Agrohita Jurnal Agroteknonologi, 7(3), 555–559.
Muhibuddin, A., Salsabila, S., & Sektiono, A. W. (2021). Kemampuan antagonis Tricoderma harzianum terhadap beberapa jamur patogen penyakit tanaman. Agrosaintifika, 4(1), 225–233.https://doi.org/10.32764/agrosaintifika.v4i1.2371
N, Rulinggar, P., Mujoko, T., & Radiyanto, I. (2017). Formulasi Streptomyces sp. dan Trichoderma sp. Berbahan Dasar Media Beras Jagung, Bekatul dan Kompos. Berkala Ilmiah Agroteknologi Plumula, 5(1), 30–40.http://ejournal.upnjatim.ac.id/index.php/plumula/article/view/775
Nurbailis, N., & Martinius, M. (2012). Pengaruh Kolonisasi Trichoderma spp. pada Akar Bibit Pisang terhadap Perkembangan Penyakit Layu Fusarium (Fusarium oxysporum f. sp. cubense). Jurnal Natur Indonesia, 13(3), 220-225. https://doi.org/10.31258/jnat.13.3.220-225
Putra, I. M. T. M., Phaabiola, T. A., & Suniti, N. W. (2019). Pengendalian Penyakit Layu Fusarium oxysporum f.sp. capsici pada Tanaman Cabai Rawit Capsicum frutescens di Rumah Kaca dengan Trichoderma sp yang Ditambahkan pada Kompos. E-Jurnal Agroekoteknologi Tropika, 8(1), 103–117.
Suanda, I. W. (2019). Karakterisasi morfologis Trichoderma sp. isolat JB dan daya hambatnya terhadap jamur Fusarium sp. penyebab penyakit layu fusarium dan jamur akar putih dari berbagai tanaman.Jurnal Widya Biologi, 10 (02), 99–112. https://doi.org/10.32795/widyabiologi.v10i02.407
Sutarman. (2017). Potensi Trichoderma harzianum sebagai pengendali Fusarium oxysporum penyebab busuk pangkal batang tanaman cabai merah (Capsicum annum L.). Agritech, XIX (2): 144-155.
Uruilal, C., Kalay, A. M., Kaya, E., & Siregar, A. (2018). Pemanfaatan Kompos Ela Sagu, Sekam Dan Dedak Sebagai Media Perbanyakan Agens Hayati Trichoderma harzianum Rifai. Agrologia, 1(1). https://doi.org/10.30598/a.v1i1.295
Wijaya, I., Oktarina, & Virdanuriza, M. (2011). Pembiakan massal jamur Trichoderma sp. pada beberapa media tumbuh sebagai agen hayati pengendalian penyakit tanaman. Agritrop Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 87–92.
Yulia, E. Y., Istifadah, N., Widiantini, F., & Utami, H. S. (2017). Antagonisme Trichoderma spp. terhadap Jamur Rigidoporus lignosus (Klotzsch) Imazeki dan Penekanan Penyakit Jamur Akar Putih pada Tanaman Karet. Agrikultura, 28(1), 47–55. https://doi.org/10.24198/agrikultura.v28i1.13226.