Aktivitas antibakteri sabun transparan dengan penambahan ekstrak kulit nanas [Antibacterial activity of transparent soap with addition of pineapple peel extract]
DOI:
https://doi.org/10.23960/jtihp.v27i2.118-130
Keywords:
Pineapple peel extract, transparent soap, antibacterial activity, S. aureusAbstract
The ability of pineapple peel extract to inhibit Staphylococcus aureus thus it can be applied to a transparent soap. The effect of pineapple peel extract addition in the inhibitory effect on the growth of Staphylococcus aureus bacteria and quality of transparent soap was studied. The study used a complete randomized design with five treatments and three replications. The data was statistically analyzed using ANOVA and continued with DNMRT at the level of 5%. The treatments were different concentrations of pineapple peel extract addition: 0%, 1,5%, 2%, 2,5%, and 3% in the transparent soap. The result showed that the variations of pineapple peel extract addition in the making of the transparent soap significantly affected antibacterial activity, water content, amount of fatty acids, free alkali, pH, foam stability, and sensory test. The selected treatment from this study was 3% addition of pineapple peel extract. Transparent soap from this treatment had 11.47% water content, 35.35% total fatty acid, 0.22% free alkali, 10.07 degree of acidity, 73.30% foam stability, and 26.36 mm antibacterial activity against S. aureus. The descriptive test showed that the transparent soap had hard texture, dark brown color, pineapple flavor, and rather transparent.
Downloads
References
Achmad, B. K., Jayadipraja, E. A., & Sunarsih. (2020). Hubungan sistem pengelolaan (konstruksi) air limbah tanki septik dengan kandungan Escheria coli terhadap kualitas air sumur gali. Cendekia Utama, 9(1), 24–36.
Afrah, N. M., & Djaja, I. M. (2020). Faktor yang memengaruhi kontaminasi bakteri Escherichia coli pada makanan jajanan di sekolah dasar Kecamatan Beji, Kota Depok Tahun 2018. Jurnal Nasional Kesehatan Lingkungan Global, 1(2), 101–108.
Agustini, N. W. S., & Winarni, A. H. (2017). Karakteristik dan aktivitas antioksidan sabun padat Transparan yang diperkaya dengan ekstrak kasar Karotenoid Chlorella pyrenoidosa. JPB Kelautan dan Perikanan, 12(1), 1˗12.
Aras, L., Supratomo, & Salengke. (2019). Pengaruh suhu dan konsentrasi larutan gula terhadap proses dehidrasi osmosis pepaya (Carica papaya L.). Jurnal AgriTechno, 12(2), 110-120. https://doi.org/10.20956/at.v0i0.219
Ariani, L. W., Prasetyaningrum, E., & Radix, M. R. (2020). Kombinasi buah jamblang (Syzygium cumini) dan buah naga (Hylocereus undatus) Sediaan kosmetik gel sebagai tabir surya dan indeks iritasinya. Jurnal Ilmiah Cendikia Eksakta, 5(1) 42-51.
Ayu, D.F., Nadi, B. S., & Ali, A. (2018). Karakteristik dan aktivitas antibakteri minyak atsiri rimpang jeringau (Acoruscalamus l.) terhadap Staphylococcus aureus dan Escherichia coli pada sabun transparan. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 28 (2). 210-218.
Baitariza, A., Ghazali, A., & Rosmiati. (2020). Formulasi larutan obat kumur pencegah plak gigi ekstrak kulit nanas (Ananas comosus L. Merr). Jurnal Sabdariffarma, 6(1), 33-42.
BPS. (2020). Produksi Tanaman Perkebunan Menurut Jenis Tanaman Indonesia 2018-2019. Badan Pusat Statistik.
BSN. (1994). SNI 06-3532-1994. Standar Mutu Sabun Padat. Badan Standardisasi Nasional.
BSN. (1996). SNI 06-4085-1996. Standar Mutu Sabun Cair. Badan Standardisasi Nasional.
Cengristitama & Febriyanti, D. (2018). Pemanfaatan berbagai lemak hewani untuk pembuatan sabun transparan. Jurnal TEDC., 12(3), 196-201.
Elmitra & Noviyanti, Y. (2020). Uji sifat fisik sabun padat transparan dari minyak atsiri jeruk kalamansi (Citrus microcarpa). Jurnal Akademi Farmasi Yoga, 5(1), 40-48.
Fabijan, A. P., Lin, R. C. Y., Ho, J., Maddocks, S., & Zakour, N. L. B. (2020). Safety of bacteriophage theraphy in severe Staphylococcus aureus infection. Nature Microbiology, 5, 446-472. https://doi.org/10.1038/s41564-019-0634-z
Faizal, A. I., Pangesti, I., & Purwati, R. (2020). Penurunan kadar ion tembaga (cu2+) pada kerang darah (Anadara granosa) menggunakan sari buah nanas (Ananas comosus (L.) merr.). Jurnal Ilmu Kefarmasian. 1(2), 43-48.
Hardian, K., Akhyar, A., & Yusmarini. 2014. Evaluasi mutu sabun padat transparan dari minyak goreng bekas dengan penambahan sls (sodium lauril sulfat) dan sukrosa. JOM Faperta. 1(2).
Iskandar, A., Ersan, & Edison, R. (2015). Pengaruh dosis enzim papain terhadap rendemen dan kualitas virgin coconut oil (VCO). Jurnal Agroindustri Perkebunan, 3(2), 82-93.
Jawetz, E. J., Melnick & Adelberg. (2008). Medical Microbiology 24th ed. North Lange Medical Book.
Klein, K. (2004) Cosmetics and Toiletries magazine. 119 (10), 32-35.
Khairiady, A. (2017). Formulasi Sabun Cuci Piring dengan Variasi Konsentrasi Kaolin-Bentonit sebagai Penyuci Najis Mughalladzah. Skripsi. Universitas Syarif Hidayatullah Jakarta.
Kumalasari, E. (2020). Uji aktivitas antibakteri ekstrak etanol daun bawang dayak (Eleutherine palmifolia (L.) merr) terhadap pertumbuhan Propionibacterium acne, 3(2), 261-270. http://10.36387/jifi.v3i2.584
Morais, D. R., Rotta, E. M., Sargi, S. C., Bonafe, R. G., Suzuki R. M., Souza N. E., Matsushita, M., & Visentainer, J. V. (2017). Proximate composition, mineral contents and fatty acid composition of the different parts and dried peels of tropical fruits cultivated in Brazil. Journal Brazil Chemistry, 28(2), 308-318. https://doi.org/10.5935/0103-5053.20160178
Muis, A. (2015). Pengaruh konsentrasi natrium hidroksida, asam stearat, dan bahan tambahan lainnya terhadap kualitas sabun transparan dari virgin coconut oil. Jurnal Penelitian Teknologi Industri. 7(2), 81-92.
Nigam, P. (2009). Adverse reactions to cosmetics and methods of testing. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology, 75(1), 10–19. https://doi.org/10.4103/0378-6323.45214
Putri, R. M. A., Yuanita, T., & Roelianto, M. (2016) Daya anti bakteri ekstrak kulit nanas (Ananas comosus) terhadap pertumbuhan bakteri Enterococcus faecalis. Conservative Dentistry Journal, 6(2), 61-65.
Prastika, R., & Melzi, O. (2017). Uji aktivitas antibakteri sari buah sawo Manila (Manilkara zapota (L) Van Royen) muda dan masak terhadap aktivitas antibakteri Escherichia coli. Penelitian Farmasi Indonesia, 9(1), 15-19.
Rini, A. R. S., Supartono, & Wijayati, N. (2017). Hand sanitizer ekstrak kulit nanas sebagai antibakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Indonesian Journal of Chemical Science., 6(1), 61–66.
Rizal, S., Dewi, H., & Utomo, T. P. (2015). Pengaruh jenis pelarut terhadap aktivitas antibakteri ekstrak daging dan biji buah bintaro (Cerbera manghas L.). Jurnal Teknologi Industri & Hasil Pertanian, 20(1), 51-64.
Sartika, D., Sutikno, Yuliana, N., & Maghfiroh, S. R. (2019). Identifikasi senyawa antimikroba alami pangan pada ekstrak kulit buah naga merah dengan menggunakan GC-MS. Jurnal Teknologi & Industri Hasil Pertanian, 24(2). 67-76. https://doi.org/10.23960/jtihp.v24i2.67-76
Setiawan, M. A., Mursiti, S., & Kusuma, E. (2016). Isolasi dan uji daya antimikroba ekstrak kulit nanas (Ananas comosus L. Merr). Jurnal MIPA, 39 (2), 128-134.
Setyaningsih, D., Apriyantono, A., & Sari, M. P. (2010). Analisis Sensori untuk Industri Pangan dan Agro. Institut Pertanian Bogor Press.
Sudarmadji, S., Haryono, B., & Suhardi. (1997). Prosedur Analisa untuk Bahan Makanan dan Pertanian Edisi Keempat. Liberty.
Suwito. (2014). Tingkat penerimaan panelis terhadap sifat organoleptik sabun transparan yang diformulasi dari minyak sawit dengan pewarna dan pewangi. JOM Faperta.,1(1), 1-7.
Syahrani. 2015. Formulasi dan Uji Potensi Krim Tabir Surya dengan Bahan Aktif Ekstrak Etanol Kulit Nanas (Ananas comosus (L.) Merr). Skripsi. Universitas Islam Negeri Alauddin.
Widyasanti, A., Farddani, C. L., & Rohdiana, D. (2016). Pembuatan sabun padat transparan menggunakan minyak kelapa sawit (palm oil) dengan penambahan ekstrak teh putih (Camellia sinensis). Jurnal Teknik Pertanian Lampung, 5(3), 125-136.
Widyasanti, A., & Rohani, J. M. (2017). Pembuatan sabun padat transparan berbasis minyak zaitun dengan penambahan ekstrak teh putih. Jurnal Penelitian Teh dan Kina, 20(1),13-29.
Wiharningtias, I., Waworuntu, O., & Juliatri. (2015). Uji konsentrasi hambat minimum (KHM) ekstrak kulit nanas (Ananas comosus L) terhadap bakteri Staphylococcus aureus. Jurnal Ilmiah Farmasi., 5(4), 18-2.
Wijana, S., Soemarjo, & Harnawi, T. (2009). Studi pembuatan sabun mandi cair dari daur ulang minyak goreng bekas (kajian pengaruh lama pengadukan dan rasio air:sabun terhadap kualitas). Jurnal Teknolologi Pertanian, 10(1), 54–61.
Wulandari, D., Ayu, D. F., & Ali, A. (2018). Pengaruh minyak atsiri bangle (Zingiber purpureum Roxb.) sebagai antibakteri terhadap kualitas sabun cair. Jurnal Agroindustri Halal, 4(1), 1-9.
Zulfa, E., & Fatchurrohman, M. (2015). Aktivitas tabir surya sediaan krim dan lotion ekstrak etanol kulit buah nanas (Ananas comosus L. Merr). Jurnal Pharmascience, 6(1), 50-56.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work

Jurnal Teknologi & Industri Hasil Pertanian is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.